Geen producten (0)

 

Informatie voor het bushcraftweekend (6e Editie).

Allereerst een disclaimer, alle informatie gegeven op het weekend en de activiteiten zijn geheel voor eigen risico. De inschrijving gaat open op 27 februari a.s. U kunt uw aanmelding tot 14 maart 2025 kosteloos annuleren, hierna is geen restitutie meer mogelijk ivm reserveringen en gemaakte kosten. Deelnemen kan vanaf 8 jaar (altijd onder begeleiding van ouders). Dagdelen boeken is niet mogelijk. U dient als deelnemer bij aankomst een betaalde toegangsticket (bevestigingsemail van betaling) te hebben, anders kunt u helaas niet deelnemen aan het bushcraftweekend. Tickets kunt u aanschaffen in de <Webshop> .

Onderaan de pagina vindt u het workshopschema (indien de workshops zijn bevestigd).

The Great Wilderness Adventure Weekend wordt gehouden van 28-30 maart 2025 op het Beundersveld, op de Torendijk 21, 7554SX, te Hengelo. Aangezien de regels rond evenementen bij veel gemeenten en terreinen zijn aangescherpt, verzoek ik u bij deze het weekend gezellig en ordentelijk te laten verlopen.

We mogen hier samenkomen op dit prachtige terrein op landgoed Twickel met mooie uitgestrekte bossen.

U bent als bezoeker welkom op 28 maart 2025 vanaf 16:00 uur. Workshopgevers en vrijwilligers zijn welkom vanaf 14:00 uur. Dit keer is er plek voor 150 deelnemers en 2 winkeltjes/standhouders, die u kunnen voorzien in uw reisplannen en/of uitrusting. Het weekend is zelfvoorzienend. Breng dus uw eigen uitrusting en eten mee. Soms kunt u aanschuiven bij een workshop waar gezamelijk wordt gegeten. Workshopgevers kunnen een extra bijdrage vragen voor gebruikte materialen en/of andere producten. Drugs en overmatig drankgebruik passen niet bij de beleving van dit weekend! 

Bij aankomst is het aanmelden verplicht, ook afmelden wanneer u het weekend weer verlaat. Parkeren kunt u vooraan de Torendijk zelf (zandweg). Let op: U mag alleen laden/lossen voor de slagboom op het parkeerterrein, na het lossen de auto wegzetten. Er zijn bolderkarretjes aanwezig (in de schuur). Rijden op het terrein is verboden, tenzij toestemming is verleent door de beheerderen/of organisator.

Op het terrein zijn vuurrschalen verplicht. Dit zijn de plekken waar u kunt koken. Koken bij uw eigen "kampplekje" kan alleen als het terrein niet last heeft van een verhoogd natuurbrandrisico, echter ook dan geldt niet op de directe grond. De terreinbeheerder wil geen schroeiplekken op de grond. Sprokkelen is niet toegestaan in verband met nieuwe aanplant. As- en brandhoutresten dient u netjes af te voeren (vuurrestenton bij hoofdgebouw). Stookhout (ongezaagd) is verkrijgbaar achter de verzamelplek, vooraan op het terrein.

Tijdens het verblijf dient u veilig om te gaan met scherpe gereedschappen zoals de bijl, zaag en/of mes. U dient ten alle tijde de veiligheidsaanwijzingen van de organisatie op te volgen, zo niet dan heeft de organisatie het recht u direct de toegang te ontzeggen.

Het terrein is voorzien van douches (koud) en toiletten, dus gelukkig geen dixies, houd deze bij gebruik aub schoon. Toiletpapier is aanwezig of verkrijgbaar bij het informatiepunt. Afwasgelegenheden c.q. spoelbakken zijn er ook. Gebruik het water zoals het hoort. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Honden zijn welkom mits ten alle tijden aangelijnd en uitwerpselen dienen direct te worden opgeruimd.

Hangmatmogelijkheden zijn in grote mate aanwezig. Gebruik wel treehuggers en het liefst aanvullend jutte om de bast te beschermen. Hier wordt op gecontroleerd. Verwijderen van struiken en groen is niet toegestaan om een hangmatplek te maken.

De workshops worden gegeven in tijdsblokken van 1,5 - 2 uur. Een workshop kan meerdere tijdsblokken bevatten. Naast de workshops is er een 2e hands verkoopgelegenheid (middenterrein) op de zaterdag. U kunt zich niet vooraf inschrijven voor workshops. De workshopgever geeft tijdens de introductie aan hoeveel mensen kunnen participeren en de eventuele moeilijkheidsgraad. Het verzamelpunt is de vuurkuil aan het begin van het terrein. Om 09:30 en om 13:30 hier verzamelen, bij een eventuele avondworkshop om 19:00.

Vrijdagavond zijn er geen workshops.
Zaterdag zijn er 3 blokken met workshops - Ochtend en middag en eventueel de avond.
Zondag is er 1 blok met workshops - Ochtend (het middagblok is vervallen aangezien dan veel mensen al naar huis gaan).

 

De inschrijving voor de 6e editie gaat op 27 februari 2025 open.

Onderaan de workshops staat een promotie van Bieschcraft.nl.
Daar kunt u reserveren om dit weekend aan te vullen met een smakelijke toevoeging. 


Kaarten voor het bushcraftweekend zijn hier <webshop> verkrijgbaar.

Let op er wordt geen fysiek inschrijfbewijs verstuurd. U ontvangt een bevestigings-email met een unieke (bestel)code.

 

Workshops 6e editie (28-30 maart):

 

22 maart 2025 Let op: Wegens de aanhoudende droogte is op last van de brandweer een stookverbod afgevaardigd. Er mag dus niet gekookt worden op open vuur(schalen) of BBQ's. (zie ook https://www.natuurbrandrisico.nl ). Roken is verboden.

Promotie:

Ron Boeren Bieschcraft - Bekend van de vele workshops en evenementen buitenkoken wil voor de lekkerbekken een maaltijd verzorgen. Er is beperkt plaats. Hierop kan op voorhand en los van deze website worden ingeschreven. Tegen een schappelijk bedrag krijgt u een heerlijke maaltijd. Reserveren bij info@bieschcraft.nl.

Vrijdag: Tomatensoep met courgette en bosui. Kip-mie schotel met kastanjechampignons, prei, ui en paprika. Fruit.
Zaterdag: Groentensoep met ballen. Bonenschotel met aardappelen, gehakt, paprika, tomaat en mais. Fruit.

Alleen voor beide diners te reserveren. Maximaal 30 personen. Kosten 29,50 euro per persoon.
Na reservering krijgt u een betaalverzoek toegezonden van Ron voor de diners.

 

 

One Stick Fire - Thomas en Dieter.
Inmiddels een vaste workshop op het bushcraftweekend. Thomas Vlainic en Dieter Bijlsma geven weer de workshop One Stick Fire. Vanuit één stammetje een vuurtje maken, van de tondel tot aan de brandstof. Hierbij wordt het mes gebruikt om te batonneren. Neem dus een stevig mes (full tang) en firesteel mee.

Vissen met Martijn.
Martijn Dikken neem je mee naar een naastgelegen visvijver. Hier heb je de mogelijkheid het vissen onder de knie te krijgen. Er wordt een instructie gegeven en uitgelegd wat wel en niet werkt om je kostje via een haakje te vangen. Hierna ga je lekker zelf aan de slag om de theorie om te zetten in praktijk in de visvijver. Let op, beperkt aantal deelnemers mogelijk en er wordt een vergoeding gevraagd voor het aas.

Pijlenkoker vlechten van natuurlijk materiaal - Dion.
Dion is een man die vlechten kan. Deze keer neemt Dion Wielens je mee op een workshop waarbij een koker voor pijlen (pijl en boog) of het verzamelen van dingetjes wordt gevlochten. Zelf meenemen: snoeischaar, mes, touw om aan de koker vast te maken, eventueel persoonlijk materiaal wat ze zelf kunnen meevechten om de koker persoonlijker te maken zoals touw, schors, leerstroken, lint, wol, etc. Er is maximaal plek voor 8 personen. 

Messen, bijlen en zagen in Bushcraft en Survival - Rudi.
Er is in de bushcraft en/of survival altijd interesse in messen. Wat is een ideaal mes, hoe hou ik deze scherp en krijg ik deze scherp? Ook bijlen en handzagen komen in deze workshop aan bod. Rudi Serle neemt je mee in zijn ervaring in de wereld van messen, bijlen en zagen. Deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Neem je mes of bijl en zaag mee. Een stoeltje om comfortabel de workshop te volgen. Vergeet je ehbo kit niet.

First Aid in het bos - Yannick.
Yannick van de Voorde is EHBO getraind in het leger. Zijn First Aid in het Bos-workshop richt zich op EHBO-technieken specifiek voor situaties in de natuur, waar medische hulp niet direct beschikbaar is. Deelnemers leren hoe ze verwondingen zoals snijwonden, kneuzingen, verstuikingen en insectenbeten kunnen behandelen met beperkte middelen. Ook wordt ingegaan op het omgaan met onderkoeling, uitdroging en oriëntatieproblemen. de workshop omvat praktijkoefeningen, zoals het improviseren van spalken en het veilig verplaatsen van gewonden. Ideaal voor wandelaars, kampeerders en outdoorliefhebbers!

Paracoordprojecten -  Stephan
Stephan Dasia is een echte handyman met paracoord. Deze workshop is ideaal om meer dan mooie sierlijke paracoordbandjes te maken en een aantal knopen te leren. Heb je een vraag of een project, Stephan geeft raad. Want met paracoord kan zoveel meer en ga je lekker aan de slag. 

EHBO uit de natuur - fikkie-stoken.nl..
Snijwondje, splinter in je vinger, insectenbeet, hoofdpijn, verkouden of verstuiking? De natuur heeft een oplossing.
Elke plant heeft zijn eigen verhaal! Sommige planten zijn meer geschikt om te gebruiken voor preventieve doeleinden. Belangrijk is dat je weet dat het in deze workshop om planten gaat, die bedoeld zijn om kleine klachten of symptomen te verlichten of gebruikt kunnen worden als preventie.
Na afloop van de workshop:Krijg je een zoekkaart over medicinale planten met informatie hoe ze toe te passen en een potje zalf

Broodjes bakken in de billycan - Ivan.

Sinds lange tijd zijn de billycans zoals EXTRA ze jaren geleden verkocht weer beschikbaar. Doordat de billycans in elkaar passen kun je er eenvoudig een broodje mee bakken naast een kampvuur. Ivan Oonk legt uit hoe je een broodje kunt bakken op een houtstoof. Neem wel een handvol aanmaak- en brandhout mee anders ben je veel tijd kwijt om hout te zoeken. Er zijn 10 sets beschikbaar om een broodje te bakken en Ivan verkoopt de billycan-setjes het bushcraftweekend.

Hangmat setups - Theo en Gerwin.
Deel 1: Theo en Gerwin Voss bespreken tijdens het ophangen de: -1 Hangmat -2 Tarp -3 Isolatie: Op je lichaam + Onder: quilt/mat/schapenvacht/... + Boven: quilt/slaapzak -4 Opslag: waar laat je je spullen Deel 2: ronde langs de hangmatsets van andere Tip: Om meer uit de sessie te kunnen halen raadt Theo Brouwers aan zijn Workshop-pagina: https://bit.ly/3MNSLtO , ruim voor het weekend op laptop of pc te bekijken Www.survivaltrotter.com

Wat doe je in je vuurkit - Peter
Dat vuur belangrijk is in de bushcraft/survival wereld is geen geheim. Maar wat stop je nu in een effectieve vuurkit? Peter legt essentiële onderdelen uit van de vuurkit en hoe deze zo goed mogelijk samen te stellen. Wat gaan we maken cq testen: Tondel rope, Char cloth, Fatwood, Wax watten, Pluis, Waterbestendige lucifers en eventuele andere tondel materialen. Neem zelf een doosje of tasje mee waar je alles in kunt verzamelen.  Tevens neem ook je firesteel mee om te testen.

Introductie Bushcraft, wat is nodig - Cees
Ben je een beginnend bushcrafter? Cees Schoutsen vertelt je wat je echt nodig hebt om goed aan de slag te gaan.
Wat is wel en niet essentiëel, is altijd de vraag. Dit bespaart je een hoop geld en je zit gelijk op het goede pad.
In deze workshop wordt ook wat materiaal voor de jonge bushcrafter weggegeven.

Touw maken met Edwin.
Edwin van Zon leert je in deze workshop om met een eenvoudig apparaatje touw te maken. Tijdens de workshop leer je dit apparaatje maken en natuurlijk ga je dan gelijk aan de slag om werkelijk het touw te slaan. En dan wordt natuurlijk touw maken ineens een stuk makkelijker. Neem een stoel, mes en zaag mee.

Messen, onderhoud en de wet met Ron Boeren. 
Ron en Ronald vertellen je over messen, diverse typen van schilmes, keukenmes tot survivalmes, alsmede het onderhoud hiervan. Tips voor het maken van lederenschede. Slijpen maar ook vooral waar de wet om de hoek komt kijken. Neem je mes mee en een goede stoel.

Fatwood met Arie Buitendijk.
Fatwood, het magische tondel gewoon uit de natuur. Arie leert je het zoeken en herkennen en hoe je de fatwood het beste kunt gebruiken om je vuurtje aan te maken. Als je klaar bent met deze workshop weet je in je volgende avontuur waar je moet zoeken en je vuurtje probleemloos aan te maken. Neem een stoel mee en een scherp mes.

Mesveiligheid voor grote en vooral kleine kinderen - fikkie-stoken.nl.
Monique leert kinderen veilig om gaan met het mes. Hiervoor is wel begeleiding van een ouder gewenst. Met mesveiligheid kun je niet vroeg genoeg beginnen en is een zeer goede start van het pad in de bushcraft. Ehbo-kit mee, want dat is altijd een vast onderdeel bij het werken met scherp gereedschap. Ook al ben je als volwassene net begonnen ook dan is deze cursus zeker goed om aan mee te doen.

Oriënteren aan de hand van de natuur - Roger.
Roger de Haan leert je oriënteren aan de hand van kenmerken die voorkomen in de natuur. Het landschap, bomen, zon, maan en planten geven indicaties om je richting te bepalen en zodoende niet te verdwalen. Roger laat deze kenmerken zien en legt uit hoe deze te gebruiken tijdens je volgende avontuur. Neem een schrijfblokje mee.

(Afgemeld) Brandertjes maken - Herman Tobé.
Herman is de knutselkoning en heeft altijd wat leuks crea-bea in petto heeft. Deze keer gaat Herman brandertjes maken die op pellets branden. Hij heeft ruimte voor acht personen in zijn workshop.

Workshop - Ard.
Ook Ard Snellen is deze keer weer van de partij. Deze keer wederom met de workshop feathersticks maken. Bij Ard leer je dan de fijne kneepjes van deze kunst om goede feathersticks te maken. Neem je mes mee en je EHBO kit. Met de instructie, geduld en techniek kun jij na afloop mooie feathersticks maken.

Knopen met Stefaan.
De workshop wordt gegeven door Stefaan Wuyts. Knopen voor beginners, meer info volgt later.

Firepiston maken - Tom.
Inmiddels een authoriteit op het gebied van de firepiston. Tom Lourens geeft weer een workshop DIY firepiston maken.
Met eenvoudige middelen leer je met Tom een firepiston maken. Je gaat naar huis met een werkende firepiston. Voor deze workshop zal een bijdrage worden gevraagd voor de gebruikte materialen. Kinderen graag onder begeleiding. Aanrader!

Messen en scherpe gereedschappen volgens de wet - Henk-Jan.
Henk-Jan is een rechercheur bij de politie en gespecialieerd in de wapenwet. Wat wel en niet mag, daar bestaan nogal wat misvattingen over en is regelmatig voer voor menige discussies. Henk-Jan Kempers legt uit waar de nuance in de wet ligt. Zodat je de volgende keer met een gerust hart op pad kunt.

Lepel snijden - Xander.
In deze workshop van Xander Vrolijk leer je alle technieken om van vers hout je eigen lepels te kunnen snijden. Materiaal en gereedschap zijn aanwezig. Neem wel een krukje of stoeltje mee. De workshop bestaat uit twee dagdelen.
Er is plaats voor 8 personen (16+) Kosten €10,- per persoon.
 
Leerbewerken - Willem Rietveld.
Ook Willem is deze keer weer op het bushcraftweekend. Gezien het succes van de vorige editie geeft Willem ook deze keer weer leerbewerken. In deze workshop maak je een mes- of bijlschede. Alle materialen zijn aanwezig. Als materiaalvergoeding vraagt Willem 10 euro. Je gaat gegarandeerd met een mooie schede naar huis en inspiratie voor je volgende project. Aantal deelnemers is maximaal 10 personen.

Thais koken - Promo The Cook-off - Kanda - Khun Yai.
Zoals in de vorige editie, die zeer smaakvol was. Komt Kokkie Kanda Mongkhon (Khun Yai Thai-Asian Food) deze keer weer met een ander recept voor de buitenkeuken. We maken fingerfood. Wegens het stookverbod een alternatief Let wel, hier zit natuurlijk de nodige knoflook in. Goed tegen de muggen :-).

The Cook-Off is een ander evenement voor de smulpapen in de buitenkokerij met een gezelligheids/wedstrijd element.
Tijdens dit evenement zal ook een kookworkshop worden aangeboden naast de kookwedstrijd.

Meer info vindt u hier: [Link]

 

Promotie:

Ron Boeren Bieschcraft - Bekend van de vele workshops en evenementen buitenkoken wil voor de lekkerbekken een maaltijd verzorgen. Er is beperkt plaats. Hierop kan op voorhand en los van deze website worden ingeschreven. Tegen een schappelijk bedrag krijgt u een heerlijke maaltijd. Reserveren bij info@bieschcraft.nl.

Vrijdag: Tomatensoep met courgette en bosui. Kip-mie schotel met kastanjechampignons, prei, ui en paprika. Fruit.
Zaterdag: Groentensoep met ballen. Bonenschotel met aardappelen, gehakt, paprika, tomaat en mais. Fruit.

Alleen voor beide diners te reserveren. Maximaal 30 personen. Kosten 29,50 euro per persoon.
Na reservering krijgt u een betaalverzoek toegezonden van Ron voor de diners.

 

 

Meer informatie en aanvullingen volgen later. Het schema volgt na 1 maart.

Winkel(s):

Dutchbushcraftdad - met een assortiment aan hangmatten.

 

TIP: lees goed wat de workshopgever aangeeft mee te nemen naar de workshop. Meestal is een stoeltje of zitmatje nodig.
Niet alle workshops zijn doe-workshops, soms worden door de workshopgever het thema als ervaring gedeeld met een vraag-aangeef gesprek. Helaas kan soms een workshop alsnog uitvallen. Wij doen ons uiterste best dit te voorkomen, of een alternatief te bieden. Je kunt je niet op voorhand opgeven voor een workshop. Doorgaans is er voldoende plek. Regelmatig wordt bij groot enthousiasme een workshop nog een keer in een ander tijdsblok gegeven, echter dit is afhankelijk van de workshopgever. 

 

 

  Workshopgever Zaterdag   Workshopgever Zondag
9:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil 9:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil
10:00 Martijn Vissen met Dikken 10:00 Ivan Broodjes bakken in billycan
  Thomas-Dieter One Stick Fire   Ard Feathesticks
  Cees Introductie Bushcraft   Stefaan W Knopen
  Ron Messen-Onderhoud-Wetgeving   Willem Leerbewerken
  Monique Mesveiligheid   Henk-Jan Bushcraft en de wet
  Tom Firepiston maken   Dion Koker vlechten
  Xander Lepel snijden (deel 1)   Monique EHBO uit de natuur
  Edwin Touw maken   Yannick First Aid in het Bos
  Dutchbushcraftdad Hangmatten   Dutchbushcraftdad Hangmatten
           
    Zaterdag     Zondag
13:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil 13:30 Opening Intro Verzamelen vuurkuil
14:00 Arie Alles over fatwood 14:00 Iedereen Nagenieten & opruimen
  Roger Orientatie ahv natuur      
  Vervallen Vervallen -Brandertjes maken      
  Stefan D Paracoord knopen      
  Xander Lepel snijden (deel2) 17:00   Eindronde
  Peter Wat doe je in je vuurkit      
  Rudi S Messen - Bijlen - Zagen in BC      
  Theo - Gerwin Hangmat Setups      
  Dutchbushcraftdad Hangmatten      
  Kokkie Kanda Fingerfood      
           
18:00 2e hands Markt        
20:00 Open Nog geen workshop      
 
 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.